Специализираният наказателен съд оправда издателят на Дневник и Капитал Иво Прокопиев

...
Специализираният наказателен съд оправда издателят на Дневник и Капитал Иво Прокопиев
Коментари Харесай

Съдът оправда Прокопиев, Дянков и Трайков по делото EVN

Специализираният углавен съд оправда издателят на " Дневник " и " Капитал " Иво Прокопиев по делото за продажбата на миноритарния дял в EVN. Оправдателна присъди получи и бившият финансов министър Симеон Дянков, както и някогашният енергиен министър Трайко Трайков. Според правосъдния състав това, в което ги упрекват, не е закононарушение.

Съдът отхвърли обвиняванията и срещу изпълнителния директор на капиталовия медиатор " Булброкърс " Радослав Рачев и мениджърите в сдружението Любомир Евстатиев и Петър Василев.

Иво Прокопиев беше упрекнат, че в края на март 2010 година се е изказал в интерес на продажбата на миноритарния дял в ЕВН пред Националния съвет за тристранно съдействие (НСТС). Така той подкрепил тогавашния вицепремиер и финансов министър Симеон Дянков да извърши длъжностно закононарушение. Дянков беше обвиняем за оказван напън върху тогавашния началник на Агенцията за приватизация и сегашен министър на стопанската система Емил Караниколов да разпореди правене на занижена оценка на остатъчния държавен дял от 33% в " ЕВН България Електроразпределение "  АД.

За изпълнителния директор на капиталовия медиатор " Булброкърс " Радослав Рачев и мениджърите в сдружението Любомир Евстатиев и Петър Василев прокуратърата искаше по 2 години и половина затвор. Служители на компанията " Булброкърс “, определена за капиталов медиатор при продажбата, са упрекнати за занижаване на минимална цена на една акция, като по този начин е нанесена вреда за над 20.8 млн. лева По време на делото нямаше никакъв отговор от прокуратурата на въпроса за какво им е на брокерите да занижават цена при продажба на акция на свободния пазар, откакто те печелят от по-високите цени.

Трайчо Трайков беше обвинен за занемареност, тъй като е апортирал дяловете на страната в Държавната консолидационна компания, т.е. извършил е решението на държавното управление. Впоследствие тези дялове са продадени през фондовата борса.

На подсъдимата пейка няма нито един човек от Агенцията по приватизация, макар че тъкмо тя е в основата на договорката. Тогавашният й началник Емил Караниколов сега е министър на стопанската система.

В последната си дума пред съда предприемачът Иво Прокопиев съобщи, че така наречен " Дело ЕВН " е част от продължаващ с години последователен напън върху публицистична позиция на " Капитал " и " Дневник " и върху него като издател, с цел да бъдат подчинени едни от дребното останали самостоятелни медии в България.

" Прокуратурата няма право да слага под въпрос и да криминализира избора за посока на стратегическо развиване на българските жители. Те вземат решение това на избори. Прокуратурата не е политическа партия и би трябвало да познава и следи за спазването на европейските и българските наставления и закони, а не да ги оспорва или подценява. Давам си сметка, че последните ми думи нямат доста общо с тематиката за приватизацията на акциите на ЕВН на борсата, както прочее повдигнатото ми обвиняване няма нищо общо със договорката. То е за това, че съм изразил мнение на Националния съвет за тристранно съдействие ", сподели още Прокопиев.

Бившият енергиен министър Трайчо Трайков пък разгласи, че за всеки справедлив наблюдаващ е ясна несъстоятелността на обвиняването против него - " обвиняване за добросъвестно и законосъобразно осъществяване на държавно решение, подбудено от нуждата от незабавни ограничения в поддръжка на фиска по време, когато банкрутираха банки и цели страни ".

" Същото решение по безусловно еднакъв метод на два пъти е извършил в границите на идната календарна година моят правоприемник на министерския пост при приватизацията на миноритарните пакети на ЧЕЗ и Енергопро през Българската фондова борса. Както разбрахме от прокурора искания по тези две покупко-продажби няма и няма да има ", уточни Трайков
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР